Waarom opvulmateriaal gebruiken?

Bescherm je producten met opvulmateriaal

Opvulmateriaal wordt gebruikt om producten tijdens het transport te beschermen. Als je je product inpakt dan is er vaak nog wat ruimte over in de doos. Dit kan ervoor zorgen dat je producten gaan schuiven en schudden tijdens het vervoer. Dit kan leiden tot beschadigde producten. Opvulmateriaal, zoals schuim, golfkarton, luchtvullers en noppenfolie zijn ontworpen om het zijdelings verschuiven van de producten in kartonnen verzenddozen tijdens het vervoer te ondersteunen en te voorkomen.

Het is een speciaal ontworpen verpakkingsoplossing die flexibel en sterk genoeg is om de producten in de verpakking te beschermen. De opvulmiddelen zijn er in verschillende uitvoeringen. Het opvulmateriaal wordt rondom het product geplaatst of in open ruimtes in de verpakking. We gaan verder in op de verschillende soorten en voordelen van opvulmateriaal. En hoe je dit het beste kan toepassen bij de verzending van je producten. Of dit nu voor je groeiende webshop is, voor het verhuizen van meubels of gewoon voor het inpakken van geschenken.

Diverse soorten vulmateriaal

Vulmateriaal is er in verschillende vormen, maten en materialen. We lichten kort de verschillende soorten toe.

#1 Opvulchips van schuim

Opvulchips wordt meestal gemaakt van polystyreenschuim en staat ook wel bekend als ‘loose fill’ verpakkingschips. Dit vulmateriaal van piepschuim bestaat al heel lang en is daarmee ook één van de meest populaire soorten verpakkingsmateriaal om te gebruiken bij het vullen van dozen. Dit vulmateriaal is zeer licht en is tegenwoordig ook verkrijgbaar als milieuvriendelijke opvulchips welke gemaakt zijn van maïszetmeel of gerecycleerd papier.

#2 Noppenfolie

Net als opvulchips, is noppenfolie één van de meest gebruikte opvulmaterialen. Noppenfolie wordt ook wel bubbeltjesplastic of luchtkussenfolie genoemd. Met bubbelfolie als vulmateriaal bescherm je eenvoudig kwetsbare producten tijdens het verzendproces. Noppenfolie is erg flexibel en biedt naast een hoge beschermingswaarde, ook een hoge isolatiewaarde. Bubbelplastic wordt ook veel in combinatie met opvulchips gebruikt voor een optimale bescherming van de producten in de verzenddoos.

#3 Luchtkussenzakjes

Luchtkussenzakjes als opvulmateriaal zijn gemaakt van polyethyleen zakken. De kleine zakjes worden middels een machine gevuld met lucht en vervolgens goed afgesloten. De luchtkussenzakjes vullen de ruimte op tussen het product en de wanden van de verzenddoos. Het dient als het ware als stootkussen om de klappen op te vangen die ontstaan tijden het transport.

#4 Papier als opvulmateriaal

Papier wordt gebruikt als verpakking of opvulmateriaal. Wanneer het als vulmateriaal dient, wordt het papier tot slangen gevouwen en in de doos gestopt. Papieren opvulmateriaal is er in verschillende kwaliteiten. Papier opvulmateriaal wordt vaak gebruikt door webshops en bedrijven. Eén doos opvulpapier staat gelijk aan twee zakken opvulchips. Opvulpapier wordt vaak verkozen boven opvulchips omdat het handiger en sneller in gebruik is, en het neemt minder ruimte in beslag in het magazijn. Opvul papier is gerecycled waardoor het ook een duurzame keus is.

#5 Opvulsnippers van papier

Opvulsnippers zijn gemaakt van zigzag gevouwen papierstroken. Het is een decoratief vulmateriaal welke in verschillende kleuren verkrijgbaar is. Deze zigzagvormig gevouwen strookjes papiervezel absorberen redelijk goed de schokken tijdens het transport. Verder zijn ze uiterst geschikt voor een unieke e-commerce unboxing ervaring. Het wordt daarom ook vaak gebruikt als decoratief materiaal in wijndozen, fruitmanden, kerstpakketten en geschenkdozen. Bovendien zijn opvulsnippers van gekleurd papier 100% recyclebaar.

Opvulchips van schuim

Waarom de populaire opvulchips van schuim gebruiken?

Opvulchips zijn gemaakt van schuim. Het zijn die kleine, luchtige schuimpjes waarmee de lege ruimte in een verpakking wordt opgevuld, zodat de inhoud is beschermd tijdens het transport. Het gebruik van opvulchips in verpakkingen is ideaal voor allerlei oplossingen en is daarom ook een populair opvulmateriaal voor verzenddozen. Waarom dat zo is, lichten we hieronder verder toe.

Om de volgende redenen is opvulmateriaal schuim een top-rated verpakkingsmateriaal:

Behalve dempend, kan opvulmateriaal schuim ook beschermen tegen schuren en krassen.
Opvulchips beschermen beter dan plastic luchtkussens of papieren opvulmateriaal
Verpakkingsschuim is verkrijgbaar in rollen, blokken, vellen, pinda’s vormpjes en zakken.
Opvulchips van schuim hebben een zacht oppervlak, perfect voor gepolijste voorwerpen zoals glas, keramiek, hout e.d.
Schuim is het beste materiaal om voorwerpen te verpakken die goed op hun plaats moeten blijven en bieden tegelijk een goede demping tegen schokken tijdens het vervoer.
Schuimblokken zijn gemakkelijk te hanteren. Het kan in de gewenste maat gesneden worden.
Schuimverpakkingen zien er professioneel en verzorgd uit en is van hoge kwaliteit.
Opvulchips dempen heel erg goed, waardoor het zeer geschikt is voor het verzenden van breekbare producten.
Opvulchips zijn licht van gewicht, zodat overmatige extra verzendkosten vermeden worden.

Wat moet je kiezen, bubbelplastic, opvulpapier of opvul chips?

Zoals genoemd is opvulmateriaal er in verschillende uitvoeringen. De meest gekozen vormen van opvulmaterialen zijn bubbelplastic, opvulpapier en opvul chips. Maar wat moet je nu kiezen als je een webshop hebt en je de producten veilig wilt verpakken en verzenden? Kies je dan voor bubbelplastic, opvulpapier of opvul chips? Of misschien een combinatie van deze drie, Easypack Verpakkingen geeft antwoord op deze vraag.

Als het gaat om het kiezen van noppenfolie, opvulpapier of opvul chips van schuim, zijn de schuimpjes en opvulpapier meer voor algemeen gebruik voor het opvullen van de doos, zodat het product in de doos niet kan schuiven. Noppenfolie is bestemd voor het veilig verpakken van de goederen, zodat beschadigingen voorkomen worden tijdens het transport. Met de juiste hoeveelheid bubbelplastic zijn producten tegen beschadigingen beschermd.

Je kan de verzenddoos ook nog opvullen met opvul chips of opvulpapier zodat het in noppenfolie verpakte product niet te veel kan schuiven tijdens de verzending.

Met andere woorden, gebruik voor een optimale bescherming van kwetsbare producten beide verpakkingsmaterialen. Zowel bubbelplastic, opvulpapier als de opvulchips zijn online voordelig te bestellen bij Easypack Verpakkingen.

Meer informatie over opvulmateriaal van Easypack

Wil je meer weten over hoe je opvulmateriaal het beste kan inzetten en voor welk materiaal je het beste kan kiezen? Neem contact op met Easypack. Het beschermingsmateriaal kan je eenvoudig online kopen in onze webshop. Van golfkarton tot bubbelfolie en opvulchips. Natuurlijk kan je bij Easypack Verpakkingen ook terecht voor alle soorten verzenddozen. Van goedkope verzenddozen, Amerikaanse vouwdozen tot brievenbusdoos en verzendkoker.

Wil je meer leuke nieuwtjes en informatie ontvangen over verzenddozen, labels, verzendzakken, opvulmateriaal of andere producten? Houd dan ons Magazine Easypack in de gaten. Geregeld schrijven wij nieuwe blogs met nieuwtjes en informatie voor particulieren en bedrijven.